93789889_3240005612710766_3726821462942679040_n

DĚKUJEME VŠEM, KTEŘÍ SE K NÁM PŘIDALI A PODPOŘILI AKTIVITU SBÍRKA PRO ITÁLII

Na začátku doby koronavirové nikdo z nás neměl tušení, jak se bude situace vyvíjet. Přestože jsme sami v naší zemi čelili nejen novému onemocnění COVID-19, ale také ztrátě svobody, kterou jsme doposud vnímali jako samozřejmost, rozhodli jsme se, že nebudeme jen tak čekat a společně s ostatními ukážeme, že nám není lhostejné, co se děje i za hranicemi naší malé země. Tato doba nám přinesla nové výzvy. A tak jsme se rozhodli pomoci zmírnit dopady a katastrofický scénář a společně s řádem Milosrdných bratří jsme založili sbírku Pomoc pro Itálii. Italští zdravotníci byli na pokraji sil a potřeba zdravotnického materiálu byla mnohem kritičtější než u nás. Lidé zůstali osamoceni v naprosté izolaci, tamní zdravotnictví nebylo připravené na tak vysoký nárůst akutních nemocných a zdravotnický materiál ani kapacity lůžek či lidských rukou nestačily pokrýt potřeby. Rozhodli jsme se ukázat světu, že jsme především lidé, kterým není lhostejné, že jsme členy Evropské Unie, jejíž základní vlastností by měla být solidarita.
Kontaktovali jsme Červený kříž a lékaře, se kterými spolupracujeme (Associazione della Croce Rossa Italiana – Comitato Regionale Lombardia) a ptali jsme se jich, jak bychom jim mohli pomoci. Samozřejmě první, na co se ptali, byly ventilátory a dezinfekce, ale pomoc v jakékoli podobě neodmítli a tak jsme začali rouškami jako všichni. A řekli jsme si, že když přidáme každý pár korun, možná se nám podaří pořídit i zařízení a materiál pro ty nejpotřebnější v kritickém stavu.

Postupně se naše aktivity rozšířily a začali jsme realizovat i zásilky pro Španělsko, kde se situace také stala nezvladatelnou.

No a jak to všechno dopadlo? Je to neuvěřitelné, ale je to tak. V tuto chvíli je na kontě téměř 6 mil. korun, odeslali jsme zdravotnickou pomoc do Itálie a do Španělska, poslali jsme celkem 22 plicních ventilátorů, 2 tisíce respirátorů, chirurgické pláště, cca 20 tisíc ochranných rukavic, 100 tis. chirurgických a přes 12 000 ručně šitých roušek, které nám poslali dobrovolníci ze všech koutů ČR.

Rádi bychom poděkovali všem, kteří se zapojili do našich aktivit. Sbírky se zúčastnilo přes 3 tisíce dárců. Také bychom chtěli vyjádřit obrovské díky všem motorkářům, kteří svážejí napříč ČR roušky pro potřebné a na naši výzvu dopravili některé roušky i k nám. Jejich štafetové předání na fb profilu motorkaripomahaji.eu funguje skvěle.

Děkujeme také jménem našich spolubratří a spolupracovníků v Itálii a Španělsku za pomoc a přikládáme děkovný dopis, který nám zaslali.

Milý br. Martine,

Tímto dopis bychom Vám ze srdce rádi poděkovali za Váš příspěvek, který nám ve formě dýchacích přístrojů předala Vaše provinční delegatura. Měli jsme sice nějaké byrokratické potíže se španělským clem, které dodávku zpozdily, ale nakonec jsme přístroje v pátek 8. května v naší nemocnici přijali.

V pondělí 11. května budou nainstalovány a naladěny v oddělení telemedicíny a poté přiděleny nemocnici Sant Boi v Barceloně. Nasazení nových technologií a prostředků nám umožní zaručit kvalitativně lepší péči. Je třeba brát zřetel na to, že dýchacích přístrojů byl značný nedostatek, s čímž jsme museli ve Španělsku bojovat, jelikož jsme nebyli připraveni na takto veliké množství pacientů.

Tváří v tvář nejistotě spojené s onemocněním Covid-19, kterou jsme zažili, byla angažovanost a nasazení specialistů enormní. Je pravda, že angažované spolupracovníky máme odjakživa, ale v této situaci pandemie bylo nasazení ještě zřetelnější. Na druhé straně byli v našem centu pacienti potřebující ošetření, což znamená, že zaměstnanci jsou nyní vyčerpáni a unaveni a potřebují sami podporu.

V současnosti se situace v souvislosti s epidemií Covid-19 zlepšila, ale stále ještě máme nakažené pacienty v nemocnici. Ačkoliv opět nastala do jisté míry normální situace, musíme být stále na pozoru, neboť existuje obava, že by mohlo dojít k novému propuknutí nákazy.

Neumíte si ani představit, jak důležité dýchací přístroje jsou, jak moc velký užitek z nich pacienti těží a kolik jimi lze zachránit životů. Proto jsme ze srdce vděčni za Vaši velkorysost.

Jménem aragonské provincie, komunity bratří a vedení nemocnice Saint Boi Vám velmi děkujeme za tento dar. Gesta jako tato nám pomáhají pociťovat blízkost, zpevňují naše vazby s rodinou sv. Jana z Boha a dávají nám pocítit společenství našeho řádu.

S pevným objetím hospitality,

           Br. Eduardo Ribes (převor), pan Enric Magas  (generální ředitel)

Sant Boi, 12. května 2020

MotorkářiPředání MilosrdníBrno Itálie Zásilka2